Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Μαρ-2019 00:01

  Η προεδρική εκλογή και το μήνυμα σταθερότητας στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Μπορεί η ευκαιρία για ουσιαστική συνταγματική αναθεώρηση να πήγε χαμένη για σειρά ζητημάτων, όμως υπήρξε μία πολύ σημαντική εξέλιξη. 

  Αναφέρομαι στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών. Καθώς πλέον η επόμενη κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων. Αυτό αποτελεί πολύ σημαντική και εθνικά ωφέλιμη εξέλιξη. Και δεν αφορά μόνο το αμέσως επόμενο διάστημα. Δίνει οριστικά τέλος σε μία επιζήμια πολιτική ομηρία της εκάστοτε κυβέρνησης που είχε την... ατυχία να διεξάγεται η προεδρική εκλογή εντός της θητείας της.

  Είτε η κυβέρνηση εγκλωβίστηκε και δεν το υπολόγισε σωστά και παγιδεύτηκε κοινοβουλευτικά, είτε λειτούργησε με υπέρμετρη αισιοδοξία για τις πολιτικές εξελίξεις, στο δια ταύτα συνέβαλε σε μία ορθή εξέλιξη. Και στη συγκεκριμένη συγκυρία, το μήνυμα που περνά είναι ένα μήνυμα σταθερότητας. Καθώς είναι δεδομένο ότι υπήρχε εύλογη ανησυχία ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είχε να αντιμετωπίσει τον τεράστιο σκόπελο της προεδρικής εκλογής του 2020 μόλις λίγους μήνες μετά την εκλογή της. 

  Και το μήνυμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τις αγορές και τους υποψήφιους επενδυτές. Καθώς απομακρύνει τον κίνδυνο ενός πολιτικού χάους με αφορμή την εκλογή Προέδρου μια και αν αυτή οδηγούσε σε εθνικές εκλογές αυτές θα γίνονταν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η πολιτική σταθερότητα αποτελεί άλλωστε μία βασική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων.

  Βεβαίως για να παραληφθεί πλήρως το μήνυμα αυτό από τις αγορές θα πρέπει πρώτα να αναδειχθεί σταθερή και βιώσιμη κυβέρνηση από τις ερχόμενες εκλογές. Διαφορετικά μικρή σημασία θα έχει η ούτως ή άλλως ορθή εξέλιξη σε σχέση με την αναθεώρηση του Συντάγματος...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων